The Core‎ > ‎

Frågor och svar angående mössutprovningen

skickad 22 okt. 2012 05:06 av Elias Giertz
Stämmer det att elevkåren tagit emot mutor för att välja ABC-Gruppen som mössleverantör?
Nej. Elevkårens ordförande, Elias Giertz, är den enda som har laglig rätt att skriva under avtal i elevkårens namn. Han har inte tagit emot någon ersättning för personlig vinning för att skriva på avtalet. I efterhand fick två elever från årskurs 3 (Nils Werner och Amanda Forsman-Sundell) ett presentkort från ABC-Gruppen på 500kr vardera för att ordna allt det praktiska kring utprovningen, någonting som ABC ger till alla skolor de samarbetar med. Nils och Amanda har ingen laglig rätt att ta något beslut för elevkåren ensamma.

Är det verkligen rätt att de får presentkort?
Presentkorten har aldrig varit ett skäl för att elevkåren ska skriva under avtalet. Vi tänker enbart på elevernas bästa. Nils och Amanda har dock själva valt att avstå från att utnyttja sina presentkort för att undvika missförstånd om deras motiv. Styrelsen har också beslutat att The Core inte får ta emot förmåner eller ersättningar från ABC-Gruppen under kommande år. Styrelsen kommer också att föreslå till kommande årsmöte att det skrivs in i stadgarna att representanter från The Core inte får ta emot någon ersättning eller några förmåner från företag.

Varför valde ni egentligen ABC-Gruppen?
The Core har efter noga granskning av ungefär 20 st leverantörer och flera timmars diskussion valt att ge årets uppdrag till ABC-Gruppen. Alla leverantörer har granskats efter följande aspekter: pris, kundservice och kvalité. ABC-Gruppen har 10 års erfarenhet och levererar över 100 000 mössor varje år. De äger dessutom 80 % av Nordens mössmarknad. The Core har även förhandlat till sig de lägsta paketpriserna på mössor i hela Nacka och några av de lägsta i hela Stockholmsregionen. Av den anledningen fattade vi i år beslutet att anlita ABC-Gruppen.

Hur ligger ABC-Gruppen till prismässigt i förhållande till andra leverantörer?
Vårt järnpaket, vilket är det billigaste paketet vi erbjuder, kostar 379kr. Då får man en studentmössa, brodyr på framsidan, 4st på initialer, valfritt foder och valfri kokard. Samma paket kostar 724kr hos leverantören b2student. Hattbaren och Studentgrossisten erbjuder inte ens så många tillval. Om man köper en studentmössa med enbart brodyr fram kostar det 368kr. Hos Studentgrossisten kostar samma val 549kr, hos Hattbaren 495kr och hos NK 550kr. För att sammanfatta: Vi har väldigt bra priser.

Jag har hört att det var olagligt att ABC-Gruppen fick sälja produkter på skolan. Stämmer det?
Nej. Eftersom vi är en organisation helt fristående från skolan har vi all rätt att teckna avtal med vilka företag vi vill. I det här fallet ville vi utnyttja skolans lokaler, vilket rektorn har godkänt då vi har agerat i alla studenters intresse. Beslutet har han fattat med lagstiftning bakom sig. 

Det var jättestor press att köpa på mössutprovningen, tycker jag. Varför var det så?
Vi ber väldigt mycket om ursäkt om ABC-Gruppen varit påflugna och om det orsakat besvär för er. Vi antar dock att ni förstår att det är ett vinstdrivande företag som självklart vill göra vinst. Vi litar på att eleverna på YBC kan kritiskt granska deras marknadsföringsmetoder och säljknep. Vi kommer självklart utvärdera årets mössutprovning och se vad som kan förbättras till nästa år. Vi uppmanar alla elever i åk3 att svara på enkätundersökningen som skickas ut under måndagen.

Har ni ytterligare frågor går det bra att kontakta elias.giertz@ybc-nacka.se.

/The Core
Comments