[Namnlös]‎ > ‎

YBC blir värd för resande skola (DN idag 27 okt)

skickad 26 okt. 2009 23:55 av daniel.lundqvist@ybc-nacka.se
Den kommunala gymnasieskolan YBC valdes i veckan ut som partnerskola till den nya spektakulära Think Global School i USA som startar nästa höst. YBC blir en av tre värdskolor i Europa.

Skolfolk och politiker från hela världen vallfärdar sedan ett år tillbaka till YBC i Nacka. Skolan har i dagsläget tagit emot närmare fyrtio studiebesök sedan starten. I veckan blev det klart att rektor Aron Solomon från Think global school (TGS) väljer att samarbeta med YBC som partnerskola.

TGS kommer inte att ha någon fast skolbyggnad. Deras elever kommer från hela världen och reser till tolv länder under sina tre gymnasieår. Man startar på en skola i Hongkong nästa höst och åker sedan efter tre månader vidare till Sydney. Och lagom till att den nya gymnasieskolan införs i Sverige så kommer ”världseleverna” till YBC i Stockholm. Och sedan fortsätter de till städer som Kuala Lumpur, Berlin osv.

Eleverna Daniel Tano och Catja Färdig på YBC:s IB-program blir helt exalterade när DN berättar om samarbetet.

– Förstår du vilka möjligheter de får och vilken gruppgemenskap det skapar! utropar Daniel.

– Det är ju sjukt coolt. Idén är helt fantastisk. Det ska bli jättekul att träffa dem och jag hoppas vi kan följa deras resa på Facebook eller twittra med dem när de lämnat oss och följa vad de upplever, säger Catja.

Eleverna reser och bor med sina lärare. Första året startar 15 elever men elevantalet utökas successivt. Tanken är att teori och praktik ska förenas. Eleverna ska lära sig genom att interagera med andra elever och vuxna på plats i olika länder. Utbildningen baseras på IB-programmet och kostar närmare 700.000 svenska kronor per år, men skolan är sponsorstödd och registrerad som en ”non profit organisation” i USA. Så även elever utan pengar ska kunna söka till skolan.

Rektorn Aron Solomon är en globetrotter och har varit i Sverige många gånger. Han öser lovord över den svenska skolan.

– Sverige är ett föregångsland och under mina 25 år inom utbildningsvärlden har jag aldrig sett en mer underbar skola än YBC. De har verkligen lyckats. Och det finns så många underbara lärare runt om i Sverige, säger han.


Comments