[Namnlös]‎ > ‎

Till dig som börjar på YBC idag ...

skickad 23 aug. 2010 05:18 av daniel.lundqvist@ybc-nacka.se

Hej

Idag välkomnar vi dig och ytterligare över 100 ungdomar till en 3-årig resa som förhoppningsvis kommer påverka resten av era  liv..... 

Det finns många saker som skiljer YBC från andra gymnasieskolor. Den mest iögonfallande är kanske att YBC inte alls liknar en gymnasieskola - och kanske är YBC inte en gymnasieskola i första hand -  utan snarare en kreativ mötesplats för idéutveckling, kunskap och lärande. En plats där det förvisso pågår en modern gymnasieutbildning men också så mycket annat.

YBC är en plats för fler än bara lärare och elever. YBC är en plats där generationer, branscher och kulturer möts, krockar, löser problem och tolkar världen tillsammans - en plats där alla är i en lärandeprocess, inbjudna att bidra med sina olika perspektiv. En plats där du är inbjuden att växa och utvecklas tillsammans med andra.

Med upplägget under vår introduktionsvecka vill vi i ord och handling visa vad vi vill vara men framför allt vill vi tillsammans med dig undersöka vad vi skulle kunna bli, vad en skola skulle kunna vara. Vi vill att du hjälper oss att ta reda på det.

Och vi vilar inte på lagrarna. Vi väntar inte på någon - inte ens på Jan Björklund. Vi kör direkt. Vi börjar idag och vi börjar med DIG - oavsett om du är lärare eller elev. Nu handlar det om dig och vilken attityd och vilken approach DU väljer

Uppdraget ni får senare idag kommer från Nacka kommun och fastighetsägaren Atrium/Ljungberg. De vill ta del av ditt perspektiv på Sickla.
Du kommer direkt att få djupdyka och lära känna YBC’s stora ”skolgård” - Sickla.
Du kommer att lära känna människor och företag och bygga kontakter som du kommer kunna ha stor glädje av under tiden här på YBC -  men också i framtiden.

Samtidigt ... idag finns nästan inte en enda fråga som inte också har ett globalt perspektiv. Världen är ihopkopplad, kunskapsutvecklingen och förändringshastigheten är enorm.
två dagar publicerar vi som mänsklighet lika mycket information som vi gjort från tidernas begynnelse fram till år 2003...

Det är i denna värld du är medborgare. Det är denna värld, som ropar efter kreativa, ansvarstagande människor, som kan ta tag i saker och göra skillnad.

Redan imorgon förmiddag kommer ni att få möta en av våra främsta omvärldsspanare och föreläsare. Han heter Teo Härén och föreläser här kl 9.
På fredag kommer ni att utrustas med bärbara datorer och trådlösa nätverk och påbörja en utbildning som i mycket hög utsträckning pågår i det sk molnet och där möjligheterna till globala samarbeten är obegränsade.

Det är dock lätt att bli stressad, att känna sig jagad, och ställa orimliga krav på sig själv. Det är lät att bli utmattad och inte orka.
På YBC tar vi alla dessa hot och signaler på största allvar. Vi försöker därför att hjälpa varandra till en balanserad och och lagom utmanade resa. Vi har många bra verktyg och rutiner som är till för att hjälpa dig att behålla lugnet, att varva ner och återhämta dig. På YBC får du vara människa. Du kommer redan idag att få ta del av några sådana här övningar.

Du är så välkommen att vara med och göra världen lite bättre.
Du är så välkommen till YBC!


/Elisabeth och Daniel


Comments