[Namnlös]‎ > ‎

Maxine IB2, svensk medaljör i kampsporten Jujutsu.

skickad 13 juni 2009 23:25 av daniel.lundqvist@ybc-nacka.se   [ uppdaterad 13 juni 2009 23:53 ]

Maxine är den tredje bästa tjejen i världen i den tuffa kampsporten jujutsu. I fyran började hon intressera sig för kampsport, i tisdags kom hon hem från Kalifornien med sin första VM medalj.
För ett otränat öga ser brasiliansk jujutsu ut som två våldsamma syskon som brottas om en polkagris, men det är mycket mer avancerat än så. Stilen innehåller inga typer av slag eller sparkar som i karate. Det handlar om att få den andra ner på marken och få en fördelaktig kontrollposition på motspelaren så att du därefter kan genomföra ett ledlås eller strypning och plocka poäng.

Tisdagen den 2:a juni anlände den svenska truppen till Long Beach, Los Angeles. Efter att ha suttit på flyget i 20 timmar är de alla lite möra i kroppen. 9 timmars tidsskillnad är ingen plåster på såren precis. Ändå är Maxime i toppform, redo för sitt första världsmästerskap i brasiliansk jujutsu.

Hur firade du?

¬– Min killkompis köpte hem en pizza, som var lika stor som min överkropp som vi kalasade på. Till det komplimenterade vi med donuts och andra amerikanska delikatesser.

Hur mottogs du när du kom hem till Sverige?

– De andra i klubben hälsade mig grattis. Min mamma var väldigt glad över att se mig. Dessutom ringde Expressen och ville göra en intervju med mig.

Vad var det sista du tänkte innan gick in på mattan?

– Oftast när jag kliver in på match känns det ganska nervöst. Det är många som tittar och hejar på en när man kliver upp på mattan. Men den här gången var det bara kul och skönt. Det var min dag och jag kände mig hemma på mattan.

Hur mycket tränar du?

– Vanligtvis tränar jag mellan 8 – 10 pass i veckan. Nu i sommar kommer det bli mindre teknik och mer fys. Det är olika beroende på hur jag ligger till med matcher. Efter en matchperiod brukar vi till exempel träna lite oftare men lite lugnare. Ibland när det är mycket i skolan händer det att jag får hoppa över träningen också.

Vad är dina framtida mål?

– Mitt långsiktiga mål är att vinna VM i svartbältesklassen.* Jag har också många små mål som jag ska nå på vägen. Mitt största och närmaste mål just nu, är att vinna junior VM i Aten, dit jag tillsammans med de andra i svenska juniorlanslaget åker för att tävla i november.

*Svartbältesklassen är den femte högsta nivån i kampsport. Just nu tävlar Maxime i den blåa och 2:a bältesklassen. Det är betydligt svårare att stiga i graderna i brasiliansk jujutsu än i andra kampsporter eftersom det ställs stora krav på tekniken. Det krävs minst två års träning innan man kan få ett blått bälte.

IB är känt för att vara en tuff gymnasieutbildning. Hur gör du för att klara både studier och den hårda träningen samtidigt?

– Man inser att det är väldigt mycket som inte behövs, i vardagen, som tar tid. Till exempel att komma hem och titta på TV och sen börja plugga. Jag har lärt mig att prioritera det som är viktigt och sen får man se om det blir tid över till annat. Det har också varit så att till skillnad från andra har jag inte kunnat gå ut på fredagar och helger eftersom jag har träning dagen efter eller plugg jag måste göra. På fredagarna brukar jag läsa framför TV:n. Jag brukar också läsa mycket mellan träningarna. Tack vare träningen har jag blivit mycket mer disciplinerad med pluggandet och jag skulle nog inte ha klarat det lika bra utan den. Bara man planerar och prioriterar rätt så går det bra.

Vad skulle du ge för tips för en lilla Kalle som drömmer om att vinna VM, precis som du gjort nu?

– Ha kul på vägen och träna hårt! Det viktigaste är att man inte tappar lusten. Som med skolan; det blir inte kul om man gör det bara för att göra det, njut av det på vägen. Alltså, träna hårt, gör ditt bästa men ha kul på vägen. Det är inte målet i sig som är det viktigaste, utan det som man lär sig på vägen dit.

Sara Lodén
Sara.loden@ybc-nacka.se
Cecilia Olausson
Cecilia.olausson@ybc-nacka.se
Ett smakprov av brasiliansk jujutsu på youtube!

YouTube Video


Comments