[Namnlös]‎ > ‎

Höstens första studiebidrag

skickad 30 sep. 2008 06:23 av Susanne Monto   [ uppdaterad 1 okt. 2008 00:46 ]
I dag, 30/9,  betalas höstens första studiebidrag ut. För er i åk 1 är detta nytt och det kan hända att du som ännu inte fyllt 16 år får något studiebidrag eftersom du fortfarnde får barnbidrag. Om du inte fått något studiebidrag senast i morgon bör du först läsa igenom informationen här, det kan som sagt bero på din ålder. Om du ser att det inte kan bero på nedanstående ska du kontakta skolan på tel. 718 77 10 eller via e-post:

susanne.monto@nacka.se

 
Här nedan kan du läsa om CSN´s regler:

Studiebidrag

Du kan få studiebidrag från och med kvartalet efter det att du har fyllt 16 år.

Du fyller 16 år

Du får studiebidraget

januari-juni 2008

från höstterminens början (utbetalning i september 2008)

juli-september 2008

i oktober 2008

oktober-december 2008

i januari 2009

januari-mars 2009

i april 2009

Lägre belopp i december

Om du fyller 16 år under perioden juli-september, får du bara 525 kronor i studiebidrag i december månad. Anledningen är att du haft barnbidrag från Försäkringskassan till och med september och att det som då återstår av terminen ger rätt till 2,5 månaders studiebidrag. Därför får du endast ett halvt månadsbelopp i december. Detta kan kanske verka orättvist om dina kamrater får ett helt studiebidrag. Men de har inte fått något barnbidrag i juli och augusti, vilket du fått.
 

Utbetalningar

När du fyllt 18 år får du själv utbetalningarna från CSN. Innan dess är det någon av dina föräldrar eller båda som får studiehjälpen. Pengarna går till den förälder som senast tog emot barnbidraget.

På vilket konto sätts pengarna in?

CSN samarbetar med Swedbank. Studiehjälpen sätts in på ett konto på Swedbank, om du eller dina föräldrar har ett sådant konto. Har ni inget konto som är anslutet till Swedbank kan du som har en e-legitimation anmäla konto direkt på Swedbanks webbplats.

Om ni inte anmäler konto själva får ni i stället ett utbetalningskort från Swedbank. När ni löser in utbetalningskortet får ni lämna ett kontonummer för de fortsatta utbetalningarna.

Utbetalning till dig som är under 18 år

I juli det år du fyller 16 får någon av dina föräldrar eller båda, brev från oss. Om föräldern har ett konto som är anslutet till Swedbank, står det på vilket konto studiehjälpen kommer att sättas in. I annat fall får han eller hon fylla i sitt kontonummer och skicka svarstalongen till Swedbank. Den som har e-legitimation kan anmäla konto direkt på Swedbanks webbplats.

Om dina föräldrar vill att du ska få studiehjälpen till ditt eget konto, ska ni vända er till föräldrarnas bank för att ordna med överföringen. Detta gäller endast elever under 18 år.

Utbetalning till dig som fyllt 18 år

När du fyllt 18 år får du studiehjälpen utbetald till ditt eget konto. Har du ett konto som är anslutet till Swedbank, sätts pengarna in där. Om du inte har det, får du pengarna på ett utbetalningskort från Swedbank. Där kan du fylla i till vilket konto du vill ha din studiehjälp utbetald.

 
Comments